Zumba och en resa!

Ikväll är det dags för Zumba med bästa Fia! Ska bli himla roligt! :D

Sen blir det en tripp upp till min älskade syster i Mora! Ska bli fantastiskt roligt! Vi får köra in nya bilen oxå, så himla trevlig att köra kan jag säga... :) AUTOMAT! helt underbart att ha!

Så ha en trevlig helg alla, fortsätter med släktforskningen när jag kommit hem igen!

ha det King - tjingeling!


Tillbaka till början del 3

Ok, har pratat med pappa nu och han trodde att Gustaf Sigfrid och Selma flyttade från Bengtesfall till Ingelshyttan  (guldsmedshyttans församling). Det finns inga församlingsböcker från  området som täcker åren 1920-1929 vilket gör att jag inte kan se hur dom flyttade då. Jag har dock hittat både Gunhild Linnea (född den 11/2 1924) och Erik Sigfrid (född den 15/2 1928. På båda dessa står det att fadern är från Gusselhyttan 11, men jag kan inte dubbelkolla det. När jag sen hittar familjen är det i Ingelshyttan 1930. Det verkar även som att Selmas far Anders Gustaf Karlsson har flyttat med dem från Gusselhyttan. Här står dessutom att inget av barnen är döpta utom Sigrid.

Det är samma sak med Erik Linus med familj som flyttade från Ramsberg. Jag hittar dem 1930 i Medtjärnsfall (måste vara samma som Mättjärnsfall som är gården där EL växte upp). Här står att de fått en son till; Folke Linus. Han föddes den 16/6 1918. Genom födelseboken hittar jag dem o i Gusselhyttan 9 (där ligger tydligen Mättjärnsfall) Här måste Tore ha döpts för det är ett överstruket "icke döpt" här och sen står det "döpt" i en rad för anteckningar längre bort. Här har vi återigen en sån där väldigt slarvig anteckning om flytt... *suck* den här gången är siffran 310. Bokstäverna verkar vara desamma.
Längst upp på den här sidan i boken står det en anteckning som verkar vara ditskriven i all hast.
Jag tyder texten som "Eg. E L Söderqvist f. 295", vilket verkar vara en hänvisning till sidan där dom stog innan dom flyttade från Mättjärnsfall från början.

Jag har fortfarnde inte hittat något om Annie o hennes familj. Är det någon som vet om hon fick fler barn än Matts Arne?
Nu får det räcka för idag... :) Tjingeling!

Tillbaka till början del 2

Först en kommentar till Birgitta om den Gustaf A. Söderqvist som enlig familjebibeln dog i aug 1919. Det är högst troligen Gustaf Albin som jag skriver om nedanför. Ingen annan som jag har hittat dör vid den tidpunkten med det namnet. Erik Gustafs far heter Lars Olof så det kan inte gälla honom.
Till barbro: jag ska se om jag kan hitta något om detta i böckerna. Hoppas dom sträcker sig tillräckligt långt fram i tiden.

Ok ska försöka fortsätta med mina utlägg.. :)

Jag missade i förra inlägget att skriva att Gustaf Sigfrid och Selma flyttade tillbaka till Bengtesfall redan under 1915. Där fick dom sina barn: Sigrid Elisabeth som föddes den 12/11 1915. Gustaf Albin föddes den 16/10 1916, och dog den 29/7 1919 av okänd anledning. Läkaren har dock gjort en anteckning som jag tyder som "Diphteria" - difteri (verkar var en vanlig diagnos när barn dör.)

 

Karl Evert föddes den 1/1 1918 och min farfar Gustaf Allan föddes den 28/10 1920.
Efter detta verkar familjen ha flyttat vidare, men jag kan inte tyda av församlingsboken vart dom flyttade. Är det någon i släkten som vet?
Det enda som står i församlingboken är detta:

Siffran brukar betyda en viss sida i en bok, men vad står det innan? jag får det till NS, men vad betyder det? Enda NS jag hittar är Nora Stadsförsamling, men där hittar jag inget.
Så vi lämnar dom för tillfället och går vidare.
  
Om vi går tillbaka till Annie och hennes familj så skrev jag att dom flyttade till Svedvi 1915.
Erik Gustafs fru Anna Matilda dör den 9/4 1918 av en leversjukdom ( är inte närmare specificerat) Dödsattesten är undertecknad av en Dr. Vahlström. Efter sin hustrus död flyttar Erik Gustaf den 18/5 till Annies familj i Svedvi i Västmanland. (nu är det bekräftat, det står i boken.. :P )
Från Svedvi finns det bara Vigsel-, födsel-, och dödsböcker. Så det blir tyvärr väldigt svårt att hitta något här.

Då är det Erik Linus kvar, dom flyttade ju som sagt till ramsberg. Eftersom det inte finns några inflyttningsböcker så finns det ca 1400 sidor att leta igenom. hittade dem genom att leta igenom födselböckerna. Erik Tore föddes den 5 okt 1915. Familjen bodde då i Stråssa bostäder i Kårberg, Ramsberg. Här finns en anteckning om att Tore inte är döpt. Den 14/2 1916 flyttar familjen tillbaka till Lindesbergs församling (blir till att leta lite till "för hand", fortfarande inga in/utflyttningsregister.. suck...) Håller på o söker igenom listorna. Är det någon som har en aning om var dom bodde? jag har för mig att pappa pratade något om att Tode föddes i Ramsberg, men att dom sen flyttade ... någonstans..  där försvann mitt minne av saken...

Får fortsätta senare.. Peace out!

Tillbaka till början

jag fick ett par kommentarer från min Kära faster Birgitta, som insett att hon har en familjebibel hemma. Kommentarerna finns att läsa under första inlägget om släktforksning
(http://mieden.blogg.se/2010/september/slaktforskning.html)
Här står om en bror till min farfar som föddes 1916. Det namn jag hittar är Gustav Albin (inte Alvin). Eftersom Genline nu har uppdaterat sitt arkiv lite längre fram ska jag se om jag kan hitta honom i några andra böcker än födelseboken.

Vi börjar där jag slutade i det inlägget:
Familjen bodde i Sunnankärr, Wäng. den 7/9 1901 flyttar familjen till en gård vid namn Mättjärnsfallet i Gusselhyttan. (http://www.svenskgeografi.se/laen/oerebro/40539-maettjaernsfallet.html). När jag hittar familjen i församlingsboken blir det lite förvirrat, för nu har alla tre barnen gift sig.
Om vi börjar med den som gifter sig först: 

Att Gustaf Sigfrid gifter sig med Selma Elisabeth (från Ramsberg) den 12/12 1914 och  vigs av Nordenblad har jag redan berättat. Selma föddes i Ramsberg, hennes familj flyttade till Bengtesfall 14/3 1914(Här är första kontakten med den gården! :) ) och Selma flyttade till Mättjärnsfallet i samband med giftermålet.

Annie Elvida gifte sig den 16/8 1914 med snickaren Carl Edvard Nordqvist (född: 21/9 1891) från Sjölunda. Den 7/1 1915 får paret en son, Matts Arne. Familjen flyttar sedan till Svedvi den 16/8 1915. (det Svedvi jag hittar ligger i Väsmanland strax utanför Hallstahammar, vet inte om det finns något annat ställe som heter likadant.)

Erik Linus gifter sig den 20 mars 1915  med Ellen Maria Persson, född den 17/2 1891. Även hon kom från Bengtesfall. Även dessa vigs av Ludvig Nordenblad. Erik Linus Arbetar som gruvarbetare.
Den 6/12 1915 flyttar E.L och E.M till Ramsberg. Har inte hittat några in/utflyttningsarkiv härifrån så det blir till att leta för hand så att säga.. :P



Det får räcka för dagen. Ska föra in resten av de uppgifter jag fått från Birgitta här oxå, men inte just nu! :)

Efterlyser mer info om våra förfäder och om någon har foton scanna gärna in dem gärna med namn o datum så skapar jag ett litet album! :)

Mer om Erik Gustaf Söderqvist och hans föräldrar del 2

Jaha sist nämnde jag att familjen flyttade till Gölbäcken år 1870. Har äntligen hittat stället (var svårt då just det namnet nästan var förstört o ortsregistret). I Gölbäcken arbetade Lars först som något (kan inte riktigt se vad det var, men han blev iaf senare husman där. 1872 flyttar familjen från Gölbäcken till ett torp i Hagby moen. Här föds EGs syster Ida Sofia den 15/1 1873. 
Från Hagby moen flyttar familjen vidare till W. Wingåker i Södermanlands län den 22/10 1873. Enligt Inflyttningslängden i V. vingåker flyttar familjen in den 11/11 och bosätter sig i Dahl. I dahl förlorar de tyvärr Ida Sofia den 22/1 1974, återigen i stryparsjuka, hon blev bara strax över ett år gammal.
Senare samma år, den 19/12, föds lilla Ida Elisabeth.

I oktober 1875 flyttar familjen igen, denna gång till Asker. I Asker finns ingen inflyttningslängd på genline. Kommer därför att antagligen få sitta o leta igenom hela listan med husförhör i Akser om jag ska hitta dom här... Orkar inte det just idag så jag gör det en annan dag...

Tingeling!

Mer om Erik Gustaf Söderqvist och hans föräldrar

hej igen! Då fortsätter vi! EG var son till Lars Olof Söderqvist (född: 1823-12-25) och Gustafva Olofsdotter (född: 1841-10-17). Han föddes på Norrgård i Sikla, Skedevi församling, Östergötland. Lars och Gustavfa fick en son, Carl Johan den 6/9 -62, som tyvärr dog den 31/1 -63 bara 5 måndader gammal av strypsjuka (Difteri, http://sv.wikipedia.org/wiki/Difteri). 

Det är är underligt hur man fungerar. Man engagerar sig i sina anfäders liv, och blir nästan lite fäst vid dem. Kände ett sting av sorg över en förlorad släkting, och medlidande med Lars och Gustafva, när jag insåg att han dött så ung. Sorg över någon som jag (även om han inte dött som barn) aldrig haft någon chans att träffa. Men jag antar att det har att göra med att dom blir mer påtagliga när man lär sig mer om dem. Nåja det var en parantes.

EG föddes sedan i juli -64 och fick en syster, Emma Christina, den 20/2 1867. 1868 flyttade familjen till Mofshult, även det i Skedevi församling. LO arbetar här som daglönare och under deras tid här får EG en bror, Carl August, den 1/6 1870. Samma år flyttade familjen från Mofshult till Gölbäcken, har dock inte hittat denna i böckerna än.

Nej nu är  det filmdags snart. Fortsätter en annan dag! :)



Lite mer släktforskning

Min käre far har varit snäll o plockat fram kartor över området som visar var hur dom flyttade...
Jag har gjort en liten bild där jag markerat ut områdena dit dom flyttat.


Vill ni titta lite mer så är den här länken bra:
http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=sunnank%E4rr+vedev%E5g

Fick oxå en som visar gusselhyttan ligger.
http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=gusselhyttan 
Detta ligger ju rätt mycket mer norrut än sunnankärr som ligger utanför Vedevåg.

Nu är det dags att ge sig iväg till gymet strax. Ska försöka hinna skriva lite mer imorgon, ska på kräftskiva ikväll! :)



Släktforskning

Då det finns några stycken som vill veta vad jag hittat så jag tänkte att jag publicerar mina fynd här. 
jag började med pappas sida av släkten och har gjort det väldigt enkelt för mig ibörjan när jag håller på att lära mig hur man gör. jag har alltså enbart börjat med att gå fädernes linjen bakåt och koncentrerat mig på att hitta födelsedatum, syskon och ev bostadsplats och flyttar(om jag hittar dessa). Kommer så småningom att fylla ut med mer info om alla personer när jag har lite mer koll på vad jag gör.. :P Det kan dessutom vara lite svårt att tyda den handskrivna texten, så om det står punkter eller frågetecken innebär det att jag inte är helt säker på vad som står. För överblickens skull ska jag fixa in ett träd så man ser lite tydligare hur det hela hänger ihop!
Något annat som kan vara bra att veta är att jag inte kommer åt årtal senare än 1920 här eftersom dessa personer fortfarande kan tänkas leva o då har det med PUL att göra. Då får man åka till respektive ort o söka i deras arkiv. om någon från området känner sig manad kan dom ju hojta till!

Den info jag fick av pappa, och utgick ifrån, var denna:

Pappa: Gustav Allan Söderkvist, 1920-10-28. Vad jag vet så bodde de lite utanför Gusselby (Bengtesfall hette stället) när pappa föddes och det måste höra till Lindesbergs församling.
Pappas syskon: Sigrid (gift Ryman) född 1915, Evert född 1918, Gunhild (gift Tapper) född 1926??, Erik född 1928-02-15, Bara Gunhild lever fortfarande. Lite osäker på allas födelseår.

Mamma: Ruth Henrietta Elisabeth, 1919-07-12. Född Nygren. Födelseort tror jag är Grängesberg, men kan vara Stockholm. Hade inga syskon.

Farfar: Gustav Sigfrid Söderqvist, född 1881-11-13, troligen i Gusselby, alltså Lindesbergs församling. Farfar hade en bror som hette Erik och jag tror en syster som hette Anny. Jag tror att farfars far hette Sigfrid, men jag är osäker. Vad jag vet dog han 1947.

Farmor: Selma, född 1895. Troligen född i Ramsberg, men ej säker. Vet inte hennes flicknamn.

Mormor: Maria Karlsson (född Jansson, sedan gift Nygren (som var far till min mamma). Tror hon var uppväxt i Stockholm. Hon hade en syster som hette Elsa, som jag vet bodde kvar i Stockholm. En bror ska ha flyttat till USA, men omkommit i en olycka där efter några år. Omgift med Hjalmar Karlsson och de bodde i Grängesberg, där han jobbade i gruvan. Det är honom jag kallar morfar, men han var ju inte min riktiga morfar.
Min mormor jobbade ett tag i dynamitfabriken där. En olycka inträffade vid ett tillfälle och samtliga som normalt jobbade tillsammans med min mormor ska ha omkommit, men min mormor var sjuk den da’n
Här har jag hittat på nätet: Tyvärr slutade inte alla sprängolyckor vid Grängesbergs dynamitfabrik, AB Express-Dynamit, utan allvarliga personskador eller dödsfall. Vid en explosion den 27 maj 1926 i en tillverkningslokal där man pressade och slog in dynamiten fick sex personer, fem kvinnor och en man sätta livet till. Det var den allvarligaste olyckan under AB Express-Dynamits historia.

Från den här infon har jag hittat följande:
Om vi utgår från Allans föräldrar:
Gustaf Sigfrid Söderqvist (född:1891-11-13, död: 1984) och Selma Elisabeth (född Karlsson, född 1895-01-19, död: 1973). Både Selma och G.S. kom från Gusselhyttan , där GS arbetade som gruvarbetare. G.S. och Selma gifte sig den 12 dec 1914 och vigdes av en präst vid namn Nordenblad.


GS föräldrar var Erik Gustaf Söderqvist (född 5e juli 1864 i Skedevi i Östergötland, död: 1947?) Flyttade 25 nov 1891 till området Östra Bohr i Lindesbergs församling. Där gifte han sig med Anna Matilda Eriksson (född den 9e juli 1866)den 26 okt 1888. När jag först hittar familjen bor dom på ett torp som tillhär fattiggården i Östra Bohr. Dom har flyttat dit från ett annat ställe, antagligen St Ilians församling(tror jag) i Västmanland, där Erik Linus (13/4 - 89) är född.har inte hittat någon info om detta än eftersom St Ilian inte har någon bra info från den tiden. Från fattiggården i Östra Bohr flyttar dom den 17/12 -94 t ett torp tillhörande Östra gården i Wang ägor. Här föds GS syster Annie Elvida(?) den 8/5 -95. Från Östra gården flyttar dom redan 18/9 -95 till ett torp i sunnankärr (hittar inte namnet på gården). Här stannar dom till den 14/12 -96 då dom flyttar till Berga, även det i Sunnankärr i Wang. Här verkar dom ha stannat, för det står inget om att dom flyttat vidare. Det finns några anteckningar som jag inte kan tyda, men det verkar inte ha ngt med flytt att göra.

jag fortsatter med nästa del vid nästa tillfälle.
här är en liten bild över familjen. (inte superbra, men den duger.)


Nya intressen o saker att göra

har skaffat mig en massa nya saker att göra... Jag ska lära mig arabiska, har börjat med släktforskning, ska rita ett porträtt, hinna träna o jobba heltid.. sen vill jag ju hemskt gärna hinna träffa min kära make och min älskade vänner oxå..

hur kommer det sig att man alltid kommer på att man ska göra allting samtidigt??

RSS 2.0